Jabbercast
Image default
Health

Dissociatie en stress

Dissociatie en stress: Een logisch gevolg

Iedereen zal dissociatie wel kennen, maar misschien niet onder deze naam. Dissociatie is een fenomeen waarbij je ernstig aan het dagdromen bent. Je zou het dan bijna een toestand van trance kunnen noemen. Je bewustzijn is op dat moment niet in de werkelijkheid, maar ergens anders. Je geest is op dat moment niet op de plek waar je lichaam is. Dit is één van de gevolgen van stress. Hoe het ontstaat en wat het precies is, evenals hoe je het kan oplossen, zal in dit korte artikel besproken worden.

 

Wat is dissociatie en hoe ontstaat het?

Dissociatie is het tegenovergestelde van associatie. Bij associatie verbindt je dingen met elkaar, dus hoe je denkt en wat je ziet bijvoorbeeld. Bij dissociatie gebeurt dit niet. Daardoor ben je geestelijk in een andere ruimte dan je lichamelijk bent. Je ziet je lichaam daardoor niet als de jouwe. Je bent als het ware aan het dagdromen en daardoor ben je er niet bij.

 

Je kunt dit kennen uit je normale leven. Iedereen zit wel eens te werken of te studeren en merkt dan dat hij er niet helemaal bij is. Je denkt bijvoorbeeld over je leuke uitje van over een paar dagen of over een leuke avond gisteren. Dan ben je ook aan het dagdromen en hier is niks mis mee. Het wordt echter vervelend als je dit lang en vaak hebt. Dan ben je niet meer helemaal op de wereld en kan je ook gaan doemdenken. Dan spreken we over  dissociatie.

 

Hoe kan je het verhelpen?

Vaak komt dissociatie omdat je stress ervaart. Dit kan lichamelijke stress zijn, maar vooral geestelijke stress leidt hiertoe. Je bent met andere dingen bezig in je hoofd dan dat je eigen zou moeten, wat de stress om dingen te moeten doen alleen maar voedt. Dat is niet gezond en daarom zou je dissociatie zeker als een van de belangrijkste symptomen van stress symptomen moeten zien.

 

Stress verhelpen doe je door er veel over te lezen of door naar de huisarts te gaan. Lees verhalen van ervaringen, zet dingen voor jezelf op een rij en zoek hulp. Stress lijkt iets wat makkelijk op te lossen is, maar dat is het zeker niet.