Een bezoek aan de tandarts hoeft niet eng te zijn

Een bezoek aan de tandarts is voor velen niet het leukste bezoekje. Toch is het belangrijk om samen met je kinderen minimaal twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts te brengen. De tandarts controleert of er mogelijk gaatjes zitten in je gebit, verwijdert tandsteen, maar helpt je ook een eventuele ontsteking van het tandvlees te voorkomen door uitleg te geven hoe je het best kan poetsen. Eventuele gaatjes zal de tandarts direct of bij een vervolgafspraak behandelen. Als je kind ziet dat jij een bezoek aan de tandarts niet eng maar juist noodzakelijk vindt voor het behoud van je gebit, help je je kind hiermee voor de rest van zijn leven een mooi gebit te houden. Meer blogs lezen over de tandarts of gezondheid? Bezoek de website: www.gezondheidstaatvoorop.nl.

Om problemen met het gebit én angst voor de tandarts te voorkomen, hieronder 3 belangrijke tips voor jou en je kind die voor jullie beiden eenvoudig toe te passen zijn.

Tip 1 van de tandarts: poets verstandig

Elke tandarts zal je adviseren minimaal 1 keer per dag het gebit van je kind te poetsen. Eén keer per dag is prima tot een leeftijd van 2 jaar. Na de tweede verjaardag is het belangrijk dat het gebit twee keer per dag goed wordt gepoetst. Laat je kind gerust zelf wat ‘zwabberen’ met de tandenborstel, zodat het went aan het gevoel van een tandenborstel én die tandpasta in de mond. Maar poets twee keer per dag na tot je kind een jaartje of 5 is. Vanaf dan is het voldoende tot je kind een jaar of 10 is alleen de poetsbeurt voor de nacht na te poetsen. Let er wel op dat elke poetsbeurt voor de nacht zeker 2 minuten duurt.

Tip 2 van de tandarts: drink verstandig

‘Jong geleerd is oud gedaan’, is een oud gezegde, maar is volgens de tandarts een ‘waarheid als een koe. Wanneer je je kind aanleert het goede te drinken zoals water, thee (het liefst zonder suiker), melk en karnemelk heb je als ouder én als kind een voorsprong op een goed behoud van je gebit. Sapjes zijn overigens het grootste probleem voor elk gebit. Sapjes worden namelijk langzaam door het speeksel geneutraliseerd, waardoor er tanderosie ontstaat. Cola en energiedrankjes worden door het speeksel sneller geneutraliseerd, maar bevatten ontzettend veel suikers. Door de inname van suiker ontstaan sneller gaatjes. Vooral niet laten nippen aan het drankje of een rietje geven om te drinken. Wanneer je kind toch eens een sapje of wat cola wilt drinken kun je het beste het glas in één teug leeg laten drinken. Doe daarom slechts een flinke slok in de beker. De vloeistof is dan minder frequent en korter in de mond, waardoor de kans op schade aan het gebit beperkt wordt. Ook bij gekoelde drankjes gaat het chemische proces dat schade brengt aan je gebit langzamer.

Tip 3 van de tandarts: eet verstandig

Probeer de eetmomenten (inclusief het nuttigen van drankjes) te beperken tot zo’n 7 keer per dag, aldus de tandarts. Hiermee geef je het glazuur de kans om zichzelf te herstellen. Het staat buiten kijf dat plakkerige snoepjes erg lang tussen tanden en kiezen achter blijven. Wat funest is voor het gebit.

Met deze 3 belangrijke maar eenvoudige tips kun je je kind van jongs af aan helpen goed te zorgen voor het gebit. Zodat een bezoek aan de tandarts helemaal geen drama zal zijn.

by