Hoe voorkom ik gaatjes?

Als kind was je als de dood dat je ze op zou lopen: gaatjes. Deze kinderkiller schuilt in de donkerste angsten van ieder kind. Klimmen op die torenhoge stoel, terwijl die enge, grote meneer jouw gebit te lijf ging met een boor. Je zou nog liever jouw linkerarm afstaan dan dat die man jouw gebit aan mocht raken om jouw gaatje te verhelpen. Nu we volwassen zijn, weten we dat het wel meevalt, maar alsnog zijn we de gaatjes liever kwijt dan rijk. Wat moet je eigenlijk doen om gaatjes te voorkomen?

Hoe ontstaan cariës?

Gaatjes, ook wel cariës genoemd, ontstaan door zuur in de mond. Wanneer je eet of drinkt, zetten bacteriën in jouw mond de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Hierdoor krijgt jouw gebit een zuurstoot, die voor erosie in de tanden kunnen zorgen. Wanneer dit proces zich blijft voortzetten, wordt ook het dieper gelegen tandbeen aangetast. Dit tandbeen is zachter dan het glazuur, waardoor de cariës zich veel makkelijker uit kunnen breiden.

Hoe herken ik ze?

Om er op tijd bij te zijn, is het belangrijk dat je weet hoe gaatjes er uit zien. Gelukkig is niet ieder groefje of elke verkleuring een gaatje. Maar het kunnen wel indicatoren van een gaatje dat aan het ontstaan is zijn. Pas bij flinke gaatjes ontstaan pijnklachten, dus soms kan het al te laat zijn. Het is daarom belangrijk om jouw gebit goed te controleren. Je kunt jouw gebit hier ook op laten controleren bij jouw tandarts. Zoek je nog een goede tandarts uit Hoofddorp? Dan is Tandartsenpraktijk Floriande precies wat je zoekt.

Dus hoe voorkom ik ze nou?

Je voorkomt gaatjes door jouw gebit goed te verzorgen. Dit begint bij een elektrische tandenborstel. Poets minimaal twee keer per dag, zodat tandplak niet achterblijft. Ook is het belangrijk om het aantal eetmomenten per dag te beperken. Hierdoor geef je jouw speeksel genoeg gelegenheid om te herstellen.

 

https://www.tpfloriande.com/
by