Jabbercast
Image default
Health

Kan een zorgverzekeraar meer voor je doen?

 

De ziektekostenverzekering is verplicht voor alle mensen die in Nederland wonen of werken. Hieronder een lijst met de belangrijkste Nederlandse en internationale zorgverzekeraars:

Nederlandse zorgverzekeraars:

 • LoonZorg (Geen verplicht eigen risico)

 • ONVZ

 • OHRA

 • UnitedConsumenten

 • Vermeend

 • Salland

 • ZorgDirect

 • LoonZorg (Voor internationale studenten)

 • Internationale ziektekostenverzekeraars

 • Bupa

 • Cigna

 • Ditzp

Vergelijking van de Nederlandse Zorgverzekeringspakketten

Om de ziektekostenverzekeringen en prijzen te vergelijken ga je bijvoorbeeld naar Zorgwijzer of Independer. Een bekende zorgverzekeraar is Ditzo, lees hier meer over de ervaringen met Ditzo.

De Nederlandse ziektekostenverzekering

In tegenstelling tot veel andere Europese systemen is de Nederlandse overheid verantwoordelijk voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland, maar niet verantwoordelijk voor het beheer ervan. De Nederlandse zorgverzekering is een combinatie van particuliere ziektekostenverzekeringen met sociale voorwaarden die zijn gebaseerd op de principes van solidariteit, efficiëntie en waarde voor de patiënt. De gezondheidszorg in Nederland wordt gefinancierd door middel van belastingen: verplichte ziektekostenverzekeringspremies en inkomstenbelasting (vooraf vastgestelde belastingkredieten).

De ziektekostenverzekering in Nederland is verplicht als je hier langdurig verblijft en is bedoeld om de kosten van medische zorg te dekken. In de regel moeten alle expats een Nederlandse ziektekostenverzekering hebben, ook als ze al verzekerd zijn voor gezondheidszorg in hun thuisland. Binnen vier maanden na ontvangst van je verblijfsvergunning (of inschrijving op het Nederlandse gemeentehuis voor EU/EER-onderdanen) ben je onderworpen aan de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving en moet je dus een basisverzekering afsluiten.

Premie en eigen risico kosten: ervaringen met Ditzo

Er zijn twee belangrijke kosten die je moet betalen voor je Nederlandse ziektekostenverzekering: De maandelijkse premie, een vast bedrag dat maandelijks van je bankrekening wordt afgetrokken en het eigen risico. Lees hier meer over de ervaringen met Ditzo.

Het eigen risico is een jaarlijks bedrag dat je voor sommige behandelingen en middelen uit eigen zak moet betalen voordat je zorgverzekering de rest dekt. In 2019 bedraagt het eigen risico maximaal 385 euro. Heb je in een jaar geen medische kosten, dan betaal je geen eigen risico.

Wat gebeurt er als ik geen ziektekostenverzekering afsluit?

Als je niet binnen vier maanden een Nederlandse basisverzekering afsluit en de overheid weet dat je niet verzekerd bent, dan ontvang je een brief van het CAK met het verzoek om je binnen drie maanden aan te melden voor de zorgverzekering. Krijg je binnen die termijn geen zorgverzekering, dan krijgt je van het CAK een boete (402,24 euro in 2019).

Als je na zes maanden nog steeds geen actie heeft ondernomen, krijg je een tweede boete voor hetzelfde bedrag.

Heb je binnen negen maanden na de eerste brief nog steeds geen zorgverzekering afgesloten, dan schrijft het CAK je namens je in bij een verzekeraar en brengt zij de maandelijkse premie in mindering op je salaris.

Als je niet zeker weet of je in Nederland een zorgverzekering moet afsluiten, dan kun je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank om te controleren of je omstandigheden een Nederlandse zorgverzekering vereisen. Word je ziek en heb je geen (Nederlandse of buitenlandse) ziektekostenverzekering om de behandeling in Nederland te dekken, dan moet je zelf de medische kosten betalen.

Soorten Nederlandse ziektekostenverzekeringen

Er zijn twee soorten ziektekostenverzekeringen in Nederland:

 • Verplichte basisverzekering (basisverzekering)

Optionele aanvullende verzekering (aanvullende verzekering)

 • Basisverzekering in Nederland (basisverzekering)

Het basispakket in Nederland is verplicht en biedt voor alle verzekeraars dezelfde basisgezondheidsdekking als door de overheid is vastgesteld. Kijk hier voor meer informatie over ervaringen met Ditzo