LED schijnwerper in het theater

Op het podium moet er gespeeld kunnen worden met licht en duisternis. De lichttechnicus is dan ook net zo belangrijk als de hoofdrolspeler in een stuk. Deze technici zorgen er voor dat het stuk samenkomt voor de kijkers. Om dit te kunnen bereiken moeten zij natuurlijk wel de beschikking hebben over goede lampen en schijnwerpers. Vroeger werd er veelvuldig gebruik gemaakt van halogeenlampen. Deze lampen hadden echter een aantal grote nadelen.

–      Ze gaan niet zo lang mee en moeten vaak vervangen worden

–      Ze produceren veel onprettige warmte voor de acteurs

–      Vaak geven ze geen perfect licht weer waardoor de kleuren op het podium anders weergegeven worden.

Een goede LED schijnwerper kan hier echter de oplossing voor zijn.

 

Een LED schijnwerper hoef je niet vaak te vervangen

 

Het grote probleem van normale lampen ten opzichte van LED verlichting is dat ze niet lang meegaan. Een gewone schijnwerper heeft misschien een levensduur van 2000 branduren. LED lampen gaan tot wel 35000 uur mee. Heb je eenmaal een LED schijnwerper geïnstalleerd, dan hoef je er niet meer naar om te kijken.

LED lampen worden niet warm

 

Als acteur is het vaak letterlijk zweten op het podium. De verlichting wordt dermate warm dat dit vaak hinderend wordt voor de acteurs. Velen moeten dan ook tussen de acts door een pauze nemen en bijkomen. Logisch natuurlijk, met meerdere warme lampen op je gericht terwijl je in volle kledij zit is natuurlijk ook zwaar.

LED verlichting kan hier misschien wel de grootste verandering brengen. Omdat deze lampen totaal niet warm worden kunnen acteurs zonder problemen hun stuk opvoeren. Het licht is even fel als normaal, alleen dan zonder de vervelende hitte.

LED verlichting geeft perfect licht

Normale lampen hebben vaak een gelige gloed. Dit zorgt er voor dat kleuren op het toneel vaak anders lijken dan ze onder daglicht zijn. Dit komt omdat het geel van de lampen er voor zorgt dat de opgevatte kleur veranderd. Een voorbeeld hiervan is een witte blouse die op het toneel sepia geel wordt. Nu kan dit voorkomen worden door kledij te maken die dit verschil al meerekent, maar dat is natuurlijk omgekeerd denken. Een LED schijnwerper geeft in tegenstelling tot halogeenlicht perfecte weergave van kleuren. LED lampen produceren namelijk een helder witte straal die natuurgetrouw is. Echt ideaal voor stukken waar kleur een belangrijke rol speelt in het verhaal.

https://www.leds-depot.be/