Spouwmuurisolatie houdt het warm

Spouwmuurisolatie in Vlaanderen kan vrijwel altijd uitgevoerd worden wanneer uw huis werd gebouwd van de jaren 1930 of later, Spouwmuurisolatie kosten zijn lager met een isolatiepremie. Dan is de kans groot dat de buitenmuren zijn gemaakt van twee ‘spouwen’ met een kleine kloof er tussen, dit maakt het mogelijk met behulp van spouwmuurisolatie deze muren te isoleren. Dit betekent dat de spouwmuren en de spleet daartussen worden gevuld met isolatiemateriaal om het warmteverlies naar buiten te vertragen.

Spouwmuurisolatie voor u?
In het algemeen is uw huis l geschikt voor spouwmuurisolatie zijn wanner:

• De buitenmuren zijn ongebouwd met spouwmuren
• Het metselwerk en / of baksteen werk in goede staat is
• De holte minimaal 50 mm breed (sommige vormen van spouwmuurisolatie zijn geschikt voor holtes zo smal als 35mm).

Om erachter te komen of uw huis spouwmuren heeft, hoeft u slechts te kijken naar het bakstenen werk. Als uw huis spouwmuren heeft, zullen de stenen normaal gesproken een regelmatig patroon hebben. Wanneer de stenen een afwisselende lang-kort-long-kort patroon (zogenaamde “brancards” en “headers”) hebben, dan duidt dit gewoonlijk op een stevige muur van ongeveer 215 mm (ongeveer 8 ½ inch). De bakstenen werden dan op twee hoogtes gelegd – hoewel je alleen maar de buitenste rand van een van de stenen ziet – elke kop wordt gelegd op de kant van een enkele baksteen. Spouwmuurisolatie is een eenvoudige en effectieve manier om uw stookkosten te verminderen – en het hebben van een warmer huis.

Spouwmuurisolatie België
De meest gebruikelijke manier van spouwmuurisolatie is door het boren van een aantal kleine gaatjes, elk ongeveer 25 mm over (ongeveer de diameter van een één eurocent munt) in de mortel en het regelmatig injecteren van het isolatiemateriaal in de spouw. De gaten worden opnieuw gevuld wanneer de isolatie er in is geblazen. Tegenwoordig gebruiken veel installateurs polystyreen korrels als isolatiemateriaal. Soms zijn deze kralen met koolstof bekleed om hen nog extra energie-efficiënter te maken. Minerale vezels wordt ook nog steeds gebruikt hoewel het minder efficiënt is. Het uitbreiden van schuim was gebruikelijk in het verleden, maar wordt zelden nog gebruikt deze dagen. Spouwmuurisolatie kan en zal zich snel terugbetalen door middel van een aanzienlijke besparing op uw stookkosten. Steeds vaker is er financiële steun (spouwmuurisolatie subsidie) beschikbaar om mensen te helpen de spouwmuurisolatie te betalen. Voor professionele installateurs, is de spouwmuurisolatie eenvoudig en snel uit te voeren en maakt weinig rommel.

Spouwmuurisolatie en energiebesparing

Spouwmuurisolatie draagt bij aan duurzame energie en een premie spouwmuurisolatie kunt u daarnaast aanvragen waardoor de terugverdienkosten relatief kort zijn.. Misschien klinkt het een beetje vreemd dat spouwmuurisolatie hiertoe bijdraagt, maar eigenlijk is dit heel logisch. Duurzame energie heeft betrekking op een manier die we kunnen gebruiken om minder energie te verbruiken en het genereren van energie die efficiënter en minder milieubelastend is. Een andere manier om uit te leggen wat duurzame energie is, is dat duurzame energie ons zal toelaten om in onze huidige energiebehoefte te voorzien zonder het vermogen voor toekomstige generaties om in hun eigen behoeftes te voorzien weg te nemen. We kunnen hieraan voldoen door een efficiëntere manier te bedenken hoe we energie gebruiken in ons dagelijks leven en ook door het verhogen van de hoeveelheid energie die afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals de wind, de zon, de rivieren en oceanen.

Voordelen duurzame energie en spouwmuurisolatie
Het eenvoudigste voordeel van duurzame energie is dat duurzaam is. De volgende directe voordelen komen voort uit duurzame energie:

• Het zal u geld besparen op uw elektriciteit en stookkosten
• Uw huis wordt comfortabeler en prettiger
• En je zal ook een essentiële bijdrage leveren aan het verminderen van de klimaatverandering

Geloof het of niet, de kleine acties die u neemt om meer energie-efficiënt in uw huis te worden, kan een zeer aanzienlijke impact op de verbetering van het milieu hebben. Dit is een essentieel voordeel van bijv. spouwmuurisolatie. De populariteit van spouwmuurisolatie resulteert in collectieve inspanningen van individuen wat uiteindelijk het meest krachtige voordeel van allemaal is.

Spouwmuurisolatie vermindert energieverbruik
Energie is van vitaal belang voor de manier waarop we ons dagelijks leven, maar de meesten van ons niet zo maken niet zo efficiënt gebruik van energie als mogelijk is. Door degenen die gebruik maken van energie te helpen (vooral de industrie, bedrijven en huishoudens) om meer energie-efficiënt te zijn, helpt di om de hoeveelheid energie die we over het algemeen gebruiken te verminderen. Zeker is het dat spouwmuurisolatie daar een goede bijdrage aanlevert. Een andere vorm van duurzame energie, is hernieuwbare energie. Dit is energie die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie. Het is schoon en produceert geen schadelijke uitstootgassen. De volgende punten zijn het overwegen waard om spouwmuurisolatie te laten uitvoeren:

• Energieverbruik is verantwoordelijk voor twee derde van de uitstoot van broeikasgassen.
• De gemiddelde huizen gebruiken ongeveer een kwart van alle energie die in de land- dat is zelfs meer dan de industrie.
• De gemiddelde woning verbruikt bijna 40% meer elektriciteit dan in 1990.
• Hernieuwbare energie is momenteel goed voor slechts 2% van de energievoorziening van Ierland.

Veel huizen, in het bijzonder die gebouwd zijn vóór 1980, zijn een grote verspilling van energie. Het is dus wel duidelijk dat spouwmuurisolatie een duidelijk steentje bijdraagt aan duurzame energie.

Wat is van belang bij spouwmuurisolatie

Voordat u spouwmuurisolatie laat uitvoeren, is het van belang om eerst in kaart te brengen wat dit eigenlijk inhoud. Wat de voordelen van spouwmuurisolatie zijn, weten we over het algemeen wel. Maar waarop moet men letten en aan denken bij spouwmuurisolatie of isolatie in het algemeen. Spouwmuurisolatie en isolatie in het algemeen klinkt zo eenvoudig en het lijkt erop dat er slechts voordelen zijn. Voor een deel klopt beiden, maar enige randvoorwaarden en “haken en ogen” zijn er toch. Een simpel voorbeeld, huizen gebouwd voor 1930 hebben vrijwel nooit een spouwmuur en dan is spouwmuurisolatie eenvoudig weg niet mogelijk, geschakelde woningen delen de muur met hun buren. Indien deze buren absoluut niet willen isoleren, valt de spouwmuurisolatie in vele gevallen weg bij de muur tussen u en uw buren. Bij isolatie in het algemeen gelden ook enkele van zulke, banale, punten. Het is niet altijd vanzelfsprekend en zeker niet iets wat u iedere dag doet, zich laten informeren over spouwmuurisolatie. Waar vind men spouwmuurisolatie informatie? Een belangrijk onderdeel van het adviesgesprek is een inspectie van de gevel, waarbij de adviseur wat gaatjes in de voegen boort om in de spouw te kunnen kijken. Alleen een gecertificeerd isolatiebedrijf kan officieel vaststellen of jouw gevel nog niet geïsoleerd is, en of deze geschikt is voor spouwmuurisolatie. Ook de waterkering rond kozijnen, het dak en de goten moet in orde zijn, om te voorkomen dat er regenwater in de geïsoleerde spouw komt. Verder moet de adviseur beoordelen of het nodig is om een afscheiding te maken in de spouw als de buren geen spouwmuurisolatie hebben of willen.

Spouwmuurisolatie en andere isolaties
Een complete isolatie, in plaats van slechts spouwmuurisolatie, gelijkmatig over het gehele huis verdeeld, produceert betere resultaten dan specifieke isolatie aangebracht op slechts één of twee delen. Het is beter een goed algemeen isolatieniveau te hebben, dan bijvoorbeeld een sterk geïsoleerd dak zonder spouwmuurisolatie. Daarnaast leidt toenemende isolatiedikte niet tot een pro rata vermindering van de U-waarde, er komt een punt waar het economisch rendement van extra isolatie voor elk element vrijwel nihil zal zijn. Ten behoeve van de berekening van de U-waarde, zal de thermische geleidbaarheid van de dikte van het materiaal bekend moeten zijn. Goed vakmanschap en oog voor detail zijn de belangrijkste elementen bij het isoleren van uw huis. Dit kan een grotere invloed op de totale warmteverlies hebben dan alleen het verhogen van de dikte van de isolatiematerialen. Werk alleen met goedgekeurde en gerenommeerde installateurs die veel ervaring hebben in algemene isolatie en spouwmuurisolatie. Sommige maatregelen zijn kosten-effectiever dan anderen en je zal de resultaten in lagere energierekeningen sneller bij de ene oplossing zien dan bij anderen. Als jouw gevel / muren ongeschikt blijkt voor spouwmuurisolatie, zijn er dan alternatieven? Is de spouw bijvoorbeeld vervuild, dan bieden sommige bedrijven schoonmaak van de spouw aan. Als dat geen optie is, dan zijn er duurdere alternatieven zoals gevelisolatie aan de binnen- of buitenzijde. Het is overigens van belang dat u altijd een gecertificeerd bedrijf in verband met de spouwmuurisolatie benaderd. Daarnaast is het zinvol te checken wat de actuele situatie is met betrekking tot subsidie en spouwmuurisolatie.

Meer informatie: http://www.isolatie-vlaanderen.be/spouwmuurisolatie