Vespa brommer

Stel je Italië voor, de historische steden met prachtige architectuur, heerlijk eten en de laatste mode. Je zult waarschijnlijk ook een Vespa brommer voor je zien, die retro scooter met veel chroom, ronde vormen en een solide uiterlijk. Vespa brommers behoren tot het DNA van Italië, een bromfiets die al zeventig jaar de toon aanvoert bij tweewielers. Hoe is de Vespa brommer tot stand gekomen en waarom behoren Vespa brommers nog steeds tot de meest populaire scooters ter wereld?

 

Van Piaggio vliegtuig naar een Vespa brommer

Piaggio bestaat al sinds het einde van de negentiende eeuw. Het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat ze scooters op de markt introduceerden. In de oorlogsjaren maakten ze vliegtuigen voor het Italiaanse en het Duitse leger. Dat mocht niet meer waarop ze besloten twee voertuigen te ontwerpen die geschikt waren voor een groot publiek. Één daarvan was de Piaggio Ape, een auto met twee wielen achter en één wiel aan de voorzijde. De andere was de Vespa, een scooter die lichter was dan andere modellen in die tijd, met een doorstap wat voor vrouwen erg handig was. Ape is Italiaans voor Bij, en Vespa is Italiaans voor Wesp. Naast de slanke lijn verwees deze naam ook naar het zoemend geluid van de motor.

 

Vespa brommers zijn tijdloos

Zeventig jaar later behoort Vespa nog steeds tot de grootste scootermerken in de wereld. Hoewel fabrikant en eigenaar Piaggio ook scooters maakt onder hun eigen merk zijn het de Vespa brommers die worden uitgerust met de laatste technologische vernieuwingen. Daarnaast wordt de overkapping nog steeds gemaakt van plaatstaal in tegenstelling tot de budget retro scooters die een kap hebben van kunststof. De nieuwste modellen lijken nog steeds veel op de klassieke Vespa brommers, maar onder de kap wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste technologie die voor scooters bestaat.

 

Vespa Primavera en Vespa Sprint

Op dit moment zijn de Vespa Primavera en de Vespa Sprint de huidige series die verkrijgbaar zijn. Onlangs is er een uitvoering van de Vespa Primavera uitgebracht ter gelegenheid van het zeventig jarig bestaan van Vespa brommers. Deze scooter is te koop in de oorspronkelijke kleuren van de eerste Vespa brommers uit 1946.